25
Met Groen Verstand
kwekers uit. Het is een logisch gevolg van een andere
manier naar de markt kijken.
TUINGENOT
,,We zijn ons meer en meer gaan focussen op het
consumentenplezier. Vroeger dachten we als kweker,
nu als bedrijf dat bij wil dragen aan het ultieme tuin-
genot”, aldus Corinne. Deze omslag in denken en
handelen heeft dus grote gevolgen voor het aanbod.
Marco: ,,Als kweker wil je alles kunnen leveren. Als er
een vraag kwam naar een heel raar soortje, wilde we
daar aan kunnen voldoen. Ook al was dat soortje heel
gevoelig voor een ziekte of was het een draak van
een bloeier. Dat hebben we los gelaten. We willen nu
dat de consument 100% zeker kan genieten van de
aankoop.” In de praktijk betekent dit dat er strenge
selectiecriteria worden gehanteerd bij het samen-
stellen van het sortiment. Hierdoor heeft ruim 60%
van de soorten het niet gered. Maar wat als er nu
gevraagd wordt naar een soort die geschrapt is. ,,Dan
hebben we altijd een beter alternatief. We weten zeker
dat de consument daar blijer van wordt. We hebben
de teleurstellingen uit het sortiment gehaald”, zegt
Corinne overtuigd. Een deel van het bedrijf is zelfs
ingericht als proeftuin. Hier worden jaarlijks zo’n 60
tot 70 soorten struik-, klim- en stamrozen getest in
eigen beheer. Volgens Corinne is het een intensieve
klus vanuit een hele nuchtere benadering. ,,We willen
er namelijk zeker van zijn dat een nieuwigheid ook
echt een verbetering is. Daarvoor leggen we ze dus
zelf langs de lat van onze criteria.”
DUURZAME PRODUCTIE
De drang om de tuinbezitter de ultieme tuinbeleving
te geven, is doorgevoerd in nog veel meer maatregel-
en op het bedrijf. Duurzaamheid is er daar één van. Al
voordat Greenpeace het gebruik van gewasbescher-
mingsmiddelen stevig op de kaart had gezet, was dit
een thema. De Greenpeace actie heeft het duurzaam
denken echter wel versneld. ,,Het heeft aangezet tot
nog meer actie”, licht Marco toe.
De kwekerij
Bloeirijkheid is een belangrijk selectiecriterium
,,Waar eerst bestrijden van ziekten en plagen het credo was, is
het nu het voorkomen ervan. We nemen maatregelen om de
plant weerbaarder te maken.” Dat begint bij de sortimentskeuze.
Ziektegevoelige soorten komen er niet meer in bij Arie Bouman
Kwekerij. Daarnaast lopen er tal van proeven. Op dit moment zijn
er vijf verschillende substraatsoorten in onderzoek die speciaal zijn
samengesteld. Ze verschillen in bodemleven, samenstelling qua
veen en compost en meststoffen. Tevens zijn er al goede resultaten
bereikt met de toevoeging van een gemalen natuurlijk gesteente.
,,Dit zorgt voor een meer geleidelijke opname van voedingsstoffen.
We zien dat de plant daar echt sterker van wordt”, vertelt Corinne
enthousiast.
Lees verder op de volgende pagina